Kardeş Türküler
Kardeş Türküler Grubu Biyografisi
1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde kurulan grup ismini bir konser çalışmasından almıştır. İlk olarak Türkçe, Kürtçe, Azerice ve Ermenice dillerindeki halk şarkılarını, kendi kültürel yapılarını baz alarak orijinal dilleriyle yorumlamaya çalışan grup, politik anlamda ‘kardeşlik içinde bir arada yaşama’ ilkesine dayanarak, halklar arasında müzikal düzlemde bağlar geliştirmeye çalışıyordu. Lazcs, Gürcüce, Çerkesçe, Çingene, Makedon ve Alevi, vs. ezgileri biçimlendirilerek icra edildi.
1995 yazında kurulan Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun (BGST) müzik biriminde yer alan grup, Haziran 1997 de, Anadolu-Mezopotamya eksenindeki müzik geleneklerinin ürünlerini örneklemek üzere ‘Kardeş Türküler’ albümünü çıkardı. Zaman içinde bu ad ile anılmaya başladı. Aynı dönem bir özel radyonun yaptığı dinleyici anketinde ‘yılın grubu’ seçilen Kardeş Türküler, ikinci albümünü daha lokal ve spesifik bir projeye ayırdı: ‘Doğu’ albümü, o coğrafyanın müzikal mirasını ve sunduğu olanakları araştırmaya çalışan grubun kendi ‘sound’unu oluşturması yolunda önemli bir adım oldu.
Şivan Perver’in Eylül 2000’de piyasaya çıkan ‘Roj û Heyv’ adlı albümünün müzik yönetmenliği ve düzenlemelerini yapan Kardeş Türküler, sonrasında da Yılmaz Erdoğan ve Ömer F. Sorak’ın yönetmenliğini yaptığı ‘ Vizontele’ filminin müziklerini hazırladı. Bu çalışmasıyla, Ekim 2001 tarihinde düzenlenen 38. Antalya Altın Portakal Film Şenliği’nde ‘En İyi Film Müziği’ ödülü alan grup, 2002 Aralık ayında “Hemâvâz”ı, 2005 yılındada Bahar’ı yayınladı. Ayrıca 2005’te gösterime giren Hollywood yapımı Cennetin Krallığı filminin Müzik Direktörü, Kardeş Türküler’i, Ortadoğu müziğini en iyi yorumlayan ekiplerden biri olarak gördü ve film müziği olarak kullanmak için birkaç parça istedi. Gerek orijinal halk müziklerinden, gerekse kendi bestelerinden oluşan 11 parça gönderildi ve bunların 3-4’ü filmde kullanıldı.