Hûn Bixêr Hatin Web Siteya Me, 29 Mart 2024

Mihemed Şêxo

Mihemed Şêxo

Mihemed Şêxo 1948 yılında Suriye’nin Kürt nüfusunun ağırlıkta olduğu Qamişlo (Kamışlı) şehrinde doğmuştur. Gerçek adı Mihemed Salih Şêxmus’tur. Ancak 1959 yılında okula gidebilen Şêxo, 1965 yılında ortaokulda birçok sanatçıyla tanışma şansına erişmiştir. Bunlardan biri de Aram Tîgran olmuştur.
Daha sonraları ekonomik nedenlerden dolayı ortaokulu 3. yılında terk etmek durumunda kalan Şêxo Lübnan’a taşınmıştır.
Suriye’de Kürtçe üzerindeki baskı ve yasaklar dolayısıyla Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Müzik Merkez Birliği’nde 2 yıl eğitim aldıktan sonra sanatçı diploması sahibi olur. Lübnan’da “Serkeftin”(Başarı) adlı grubu kuran Mihemed Şêxo büyük beğeni alır.
1973 yılında Irak’ın başkenti Bağdat’taki Bağdat radyosunun isteği üzerine Bağdat’a yerleşir ve bu radyodaki Kürtçe bölümünde şarkılarını söylemeye başlar.
Yine 1979 yılında Suriye’de “Ay Gewrê” (Kumralım) albümünü çıkarır ve yine Suriye yönetiminin baskısı altında kalır. Bir süre nezaret ve hapis yatar. Bu dönemde özellikle Kürt halkının sesi olmayı başaran şarkılar yazar. Sonunda tekrar Bağdat’a giderek radyoda söylemeye devam eder.
Şarkılarındaki “Kürdistan” kelimesi yerine “Gülistan” kelimesini kullanması tekliflerini ret ederek birçok sürgün, hapis ve siyasi sorun yaşamıştır.
İran’da da asılacağını anlayınca 11 yıl aradan sonra Suriye’ye geri döner. Bu dönüşüyle omuzlarda taşınır. Tabi yine hapishanelerde susturulmaya çalışılır. Toplamda 14 kaset çıkaran Şêxo bir hastalık sonucu 3 gün içinde 9 mart 1989 yılında vefat eder.

En sevilen eserleri aşağıdaki gibidir.
Ay Lê Gulê, Eman Dilo, Nesrîn, Xemcivîn,Yar Gewrê, Şêrînê Nû Gihayê, Ax û Yeman Şikrayê, Di xewde, Ez Der Bûm, Were Were, Min Canek Dît, Dilvîna Min, Cana Şêrîn, Rabe ji Xewê, Hebs û Zîndan, Gulîzar, Perwîn, Eyd û Erefat, Kê Dinya Hêjand, Pir Şêrîne, Aso Ey Hawar, Şivan, Mixabin Dil Kuştiyê, Keça Delal, Ji Min Dûr Ket, Ey Felek, Her Erom, Di Zîndanê Dinalım, Rewşa Ciwata, Kewê, Şermîn ê Dil, Xortên Me, Çavên Xwe Veke, Xem u Xeyal, Çipka Xunavê, Sînem, Keçka Gundê Me, Min Bihîstî, Axina Min Tim ji Dil Tê, Êmê, Axîna min, Berdilê Min ve Mihemedo Ronî.

Sanatçıya Ait Eserler